Ett utmärkt exempel på hållbar matkultur i Ekenäs - Tammisaaressa hyvä esimerkki kestävämmästä lounaskulttuurista

Jag vistas en hel del i Raseborg, där båda mina föräldrar växte upp. Om somrarna är jag särskilt ofta i Ekenäs, där släkten har en sommarstuga.

Förra sommaren ordnade jag en sommarfest i Ekenäs. På grund av gästernas varierande specialdieter (och mina begränsade matlagningstalanger) var det bästa alternativet att beställa mat från en lokal cateringrestaurang. Valet föll på den vegetariska restaurangen Rastachef.

Maten Rastachef serverade överträffade våra förväntningar. Maten var läcker och prisvärd. Jag blev också glad då jag fick veta att Rastachef driver ett mysigt och populärt lunchställe vid stadsbiblioteket.

Jag har själv ätit vegetariskt (och inhemsk fisk) i flera år. Valet har blivit allt lättare: den vegetariska matkulturen har etablerat sig i Finland och det finns ett stort utbud av vegetariska varor i matbutikerna. En växtbaserad kost är det bästa valet ur miljöperspektiv, så det är fint att de vegetariska produkterna har blivit allt mer populära. 

Våra kostval påverkas av hur nära till hands olika maträtter finns. Därför är det viktigt att det finns ett rikligt (och gott!) utbud av vegetariska rätter på lunchrestauranger, kaféer och middagsställen. Vegetarisk mat är ett hållbart val, så valet ska vara så lätt som möjligt att göra!

Tammisaaren suosittu kasvisravintola esimerkki kestävämmästä lounaskulttuurista

Vietän paljon aikaa Raaseporissa, josta molemmat vanhempani ovat kotoisin. Kesäisin liikun erityisesti Tammisaaren suunnalla, sillä meillä on kesämökki Tammisaaren saaristossa. 

Viime kesänä järjestin Tammisaaressa kesäjuhlat. Ystäväpiirin vaihtelevista ruokavalioista - ja omista kokkaustaidoistani - johtuen paras vaihtoehto oli tilata pitopalvelu paikallisesta kasvisravintolasta. 

Tammisaarelaisen kasvisravintolan Rastachefin ruoka ylitti meidän kaikkien odotukset. Tarjoilut olivat maukkaita ja kohtuuhintaisia. Tämän lisäksi yllätyin iloisesti siitä, että Rastachef pyörittää myös paikallisten sydämen voittanutta erittäin viihtyisää kasvislounaspaikkaa kaupungunkirjaston kupeessa.

Olen syönyt kasvis-kalaruokavaliota jo monta vuotta. Tämä valinta on helpottunut vuosi vuodelta. Kasvisruokakulttuuri on valtavirtaistunut ja kaupasta on nykyään helppo löytää hyviä kasvisvaihtoehtoja.

Kasvispainoitteinen ruokavalio on ympäristön näkökulmasta paras valinta. Ruokavalion valintaan vaikuttaa sen helppous ja siksi onkin tärkeää, että kasvisruokia tarjoillaan yhä enemmän lounasravintoloissa, kahviloissa ja illallispaikoissa. Kasvisruoka on kestävä valinta, joten valinta on tehtävä kaikille helpoksi. 

Föregående
Föregående

Krafttag för att rekrytera läkare i Raseborg - Täsmätoimia lääkäreiden rekrytointiin Raaseporissa

Nästa
Nästa

Intervallvården på svenska haltar