Undermålig färdtjänst är en skam för Esbo
Insändare i HBL 22.3.2021
I februari 2021 inledde färdcentralen Västra Nyland sin verksamhet i Esbo. Centralens syfte är att erbjuda färdtjänst, det vill säga taxitjänst, för seniorer och personer med funktionsnedsättning i ett antal nyländska kommuner. Den nya färdcentralen har varit föremål för skarp kritik den senaste tiden och flera brister har uppdagats. Situationen är upprörande eftersom färdtjänstens syfte är att personer med funktionshinder ska ha möjlighet att komma ut ur sina hem och uträtta nödvändiga ärenden, åka till butiken, möten eller på föreläsningar om man studerar.
Färdtjänsten fallerar på flera punkter. Det nya färdtjänstsystemet tillåter en väntetid på så mycket som en timme då man beställer en färdtjänsttaxi. Var ska en funktionshindrad eller äldre person som varit exempelvis i butiken eller apoteket vänta i potentiellt en timme på att få en bil, särskilt under coronaepidemin? De äldre och funktionshindrade kan heller inte lita på att en förhandsbeställd taxi kommer som överenskommet: det har förekommit betydande förseningar på förhandsbeställda bilar, som värst har bilarna varit närmare två timmar försenade.
Också de äldres och funktionshindrades individuella behov förbises. Beroende på personens funktionshinder kan en viss sorts bil behövas, men i flera fall har fel sorts färdtjänstbil skickats ut. Det har bland annat skickats ut taxibilar utan lyftanordning då sådan behövts. Ibland har rullstolstaxi skickats ut åt personer som ska ges en vanlig personbil, om de har svårt att klättra upp i en rullstolstaxi. Ytterligare ett problem har varit att det för svenskspråkiga färdtjänstanvändare har varit svårt att få service på svenska via den nya centralen. Jag har varit i kontakt med flera som har drabbats av både undermålig service (uteblivna bilar, chaufförer utan munskydd) och bristande bemötande på svenska.
Hittills är Esbo den enda kommunen som har tagit i bruk det nya systemet. Nu drar sig kommun efter kommun ur det tilltänkta samarbetet i takt med att centralens brister avslöjas. Nyligen har Lojo, Kyrkslätt och Grankulla dragit sig ur, och ytterligare kommuner lär fatta samma beslut.
Färdtjänst finns till för att möjliggöra en självständig vardag åt personer med funktionshinder. Syftet med färdtjänsten undermineras om det i praktiken finns stora svårigheter i användningen av servicen. I värsta fall passiveras äldre och funktionshindrade personer då servicen inte fungerar. Då dessutom en stor andel av kommunerna har dragit sig ur samarbetet har tanken bakom den nya centralen gått om intet. Beslutsfattarna i Esbo bör tänka om och säkerställa en fungerande färdtjänst.
Karin Cederlöf, jurist, Esbo